A 100%-os napelem támogatással nem csak jól járhatsz! Tudd meg, mire kell figyelned!
Napelem blog

A 100%-os napelem támogatással nem csak jól járhatsz! Tudd meg, mire kell figyelned!

Augusztus végén bombaként robbant a hír, hogy közzétették a lakosságnak szóló napelemes pályázat tervezetét, amellyel 100%-ban vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, méghozzá önerő nélkül. Az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások megsegítése és a 3-11,5 millió forint közötti „ingyen pénz” bár rendkívül jól hangzik, a pályázat hátulütőjéről nem sok szó esik. Erre szeretnénk mi most rávilágítani, hogy a buktatók elkerülhetővé váljanak. 

Milyen veszély fenyegeti a nyerteseket?

Azt tapasztaljuk, hogy a pályázatok nyertesei sokszor olyannyira megörülnek az „ingyen pénznek”, hogy megfontolatlan döntéseket hoznak. Nem nézik meg, hogy milyen kivitelezőt választanak, illetve a napelempanelek minőségének ellenőrzését is figyelmen kívül hagyják. A nyeremény után elbízzák magukat, azt hiszik, hogy baj már nem érheti őket. 

Pedig a silány napelem, illetve a gondatlan kivitelezés a nyereményt áldásból könnyedén átokká teheti!

Fontos információ, hogy a beruházás csak a kivitelezői listáról választott, szerződött céggel valósítható meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy véletlenszerűen kell dönteni, hiszen a pályázott cégek között is vannak professzionális telepítőcsapatok és dilettáns pénzhajhászok is. Mindenképp teszteld le a napelemes cégeket, mielőtt rájuk bízod a munkát. 

A fotovoltaikus rendszer hosszú évtizedekre szóló megoldást kínál, azonban a hibás döntés következtében előfordulhat, hogy éveken, sőt akár hónapokon belül hiba csúszik a gépezetbe, és a szerkezet javításra szorul majd. Így bár a panelek telepítése lehet, hogy ingyenes volt, a hibák elhárítására tetemes összegek mehetnek el. 

Mivel meg van határozva a kW fajlagos költsége, ezért sok napelemes cég ebben az esetben a nagyobb nyereséggel kalkulál. Javasoljuk az esetleges megbízások esetén a sikeresen elnyert támogatások kivitelezését megelőzően a napelemes rendszerre vonatkozó adatlapok bekérését, illetve annak értelmezését. A melléfogások elkerülése érdekében erre kiemelt hangsúlyt fektet a Vertigo Group csapata, hiszen díjmentes személyes tanácsadással, pályázatíróval és központi irodánk létszámnövelésével biztosítani tudjuk a megfelelő tájékoztatást. 

Mit kell tudni a pályázatról?

A lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázatot a magyar Helyreállítási Terven (HET) belül hirdette meg a kormány. A támogatás keretösszege több mint 201 milliárd forint, ami az előrejelzések szerint mintegy 35 ezer háztartás korszerűsítését teszi majd lehetővé. 

A támogatás az alábbi három műszaki tartalom egyikére igényelhető:

  • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére.
  • Napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére, infra- vagy fűtőpanelekkel.
  • Napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére, hőszivattyúval.

A pályázatokat négy ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal lehet beadni. 

Az első beadási időszak várhatóan 2021. december 6-től kezdődik. 

A pályázattól az várható, hogy az országban 175 megawatt új napelemkapacitás létesül majd, ami egynegyedével növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harmadával pedig a megújuló energiát termelők háztartások számát, illetve 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járna.

A választható kivitelezők listáján a Vertigo Group csapatát is megtalálod. Menj biztosra és tegyük együtt hosszú évtizedekig energiahatékonnyá otthonod!