A legfontosabb 5 tudnivaló – ezekre figyelj a napelem telepítése során!
Napelem blog

A legfontosabb 5 tudnivaló – ezekre figyelj a napelem telepítése során!

A napelem rendszer telepítésének vannak buktatói, amelyekbe sokszor még a szakemberek is belefutnak, nemhogy a laikus megrendelők.

A piacon óriási a kínálat. Számos kivitelező, rengeteg gyártó és technológia teper a vásárlók kegyeiért. A választás nem könnyű, hiszen ez egy komoly összegű beruházás, így senki nem szeretne mellényúlni.

Ha tisztában vagy az alapvető tudnivalókkal, nagyobb eséllyel indulhatsz el a megtérülő befektetés irányába. Nézzük is, hogy mit kell tudnod a napelem rendszerről, mielőtt jelentős összegeket fektetnél bele!

1. Hogyan lehet megtérülő a beruházás?

Csapjunk a közepébe, hiszen valljuk be, a legtöbbeket ez a kérdés foglalkoztat!

A napelemekbe fektetett pénz megtérül, ha a telepítést alapos tervezés előzi meg. Ehhez ismerni kell az éves áramfogyasztást, az adott lakhelyre vonatkozó átlagos napsütéses órák számát, illetve az aktuális energiaárat, amit a szolgáltató felszámol. Ezekből ki lehet deríteni, hogy mekkora napelem rendszerre van szükség, ami az éves áramfogyasztást kiváltja és kifizetődővé teszi a befektetést.

Az átlagos családi házak esetében jellemzően 8-10 év a megtérülési idő.

2. Akár egy fa is sokat vehet vissza a hatásfokból

A napelem rendszer hatásfokát befolyásolják egyes földrajzi tényezők, az éghajlat, az aktuális évszak és a közvetlen helyszíni tényezők is. Például ha egy fa árnyékot vet a napelemre, az drasztikusan csökkenti a teljesítményét. Fontos, hogy a hagyományos rendszerek esetében egyetlen napelem cella is befolyással van a többire. A modern rendszereknél azonban már optimalizált a működés, így ezek nem engedik meg, hogy a többi cella kevesebb energiát termeljen.

3. A dőlésszög sokat nyom a latba

A napelemek ideálisan 35 fokos, déli irányú elhelyezkedésűek. Ebben a szögben éri a legtöbb napfény az elemeket. Ha ettől eltérően kerülnek felhelyezésre, romlik a teljesítményük.

Célszerű a lehető legtöbbet kihozni a napenergiából, azonban mérlegelni kell azt, hogy a tökéletes dőlésszög milyen költségek árán érhető el. Ha plusz tartószerkezetekre, esetleg a tető teljes átépítésére lenne szükség, akkor lehet érdemesebb inkább megelégedni a kissé gyengébb hatásfokkal.

3. Mit tud az okos napelem?

A smart napelem néven elterjedt okos rendszerek képesek az energiatermelést 5-25%-al is növelni, optimalizálják a működést, jelzik a hibákat, illetve – ahogy a fentiekben is említettük – csökkentik a veszteséget árnyékolás esetén. Az előnyei miatt sokan ma már ezeket részesítik előnyben, a hagyományos rendszerekkel szemben.

4. A téli hónapokban áram nélkül maradhatsz?

A napelemes rendszerek kevés napfény esetén is termelnek energiát. De a maximális biztonság érdekében a fogyasztási szükségletek folyamatos kielégítésére két megoldás is létezik: a tároló akkumulátorok elhelyezése, illetve az áramszolgáltató hálózatából a hiányzó energia pótlása.

A hálózatra szerelt napelemes rendszer a legelterjedtebb, amely a megtermelt energiát – amit nem használsz fel – egyszerűen visszatölti az elektromos hálózatba. A szolgáltatónak ezt meg kell vásárolnia, és az éves elszámolás során ki kell fizetnie. Ugyanakkor a kevésbé napos hónapokban – ha kevesebb energiát termel a napelem – sem maradsz áram nélkül, ugyanis a szolgáltatótól tudsz vásárolni.

5. A megbízható kivitelező ismérvei

A projekt legfontosabb eleme a kivitelező kiválasztása, hiszen a munka minősége és a rendszer tartóssága múlik ezen. A döntés előtt mindenképp le kell ellenőrizni, hogy a kivitelező milyen referenciákkal rendelkezik, milyen színvonalú alkatrészeket használ, illetve hány éves tapasztalata van.

Vertigo Group-nál mi saját, szakértő csapatokkal dolgozunk azon, hogy az ügyfeleink számára – akik a minőséget és megbízhatóságot részesítik előnyben – nulláról felépített, kulcsrakész napelem rendszereket adjunk át.

Mentesülj a felesleges rezsi jellegű kiadásoktól, és tegyünk együtt a bolygónk védelme érdekében!