A legújabb trendek a napelempiacon – a színes, az üveges vagy a hagyományos modulok a nyerők?
Napelem blog

A legújabb trendek a napelempiacon – a színes, az üveges vagy a hagyományos modulok a nyerők?

Az utóbbi időben a klasszikus, mindenki által már jól ismert napelemek mellett olyan különlegességek jelentek meg, mint a színes vagy épp átlátszó panelek. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és jellegzetességei, de a legfőbb kérdés, hogy hatékonyságban tudják-e hozni azt a szintet, amit a klasszikus típusok. Cikkünkben most ennek jártunk utána!

Tetszetős színes napelemek

Az esztétikum sokak számára döntő tényező a vásárlás során, épp ezért fejlesztették ki a színes, az ingatlan tetőszerkezetéhez jól illeszkedő paneleket.

A nem szokványos árnyalatokban játszó elemek egyetlen problémája, hogy a jelenlegi fejlettségi szintjük szerint nem képesek akkora hatékonysággal üzemelni, mint klasszikus társaik. A kivételes fotovoltaikus rendszerek megközelítőleg 10% energiaveszteséggel üzemelnek, szokatlan színüknek köszönhetően. Bár ez nem hangzik túlságosan jól, ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt még azt hittük, hogy 50%-al alacsonyabb teljesítménnyel működnek, a 10% már elenyésző veszteségnek számít. Ennek az oka, hogy a színes panelek esetében a napfény teljes tartománya nem jut el a cellához, hanem annak egy része visszaverődik vagy elnyelődik.

A színes napelemekről tudni érdemes, hogy drágábbak, mint a klasszikus típusok. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak iránta.

Áttetsző üveges napelemek

A részben átlátszó, üveg-üveg technológiával készült napelemeknek szintén az esztétikum a legnagyobb előnyük. Ugyanis, ha fontos például a terasz árnyékolása, de nem szeretnénk teljes sötétségbe borítani a nappalit, akkor rendkívül praktikus megoldást kínálnak. Két legyet üthetünk velük egy csapásra, ugyanis a modulokkal helyettesíthetjük a terasz tetőszerkezetét, miközben áramot is termel nekünk.

A teljesen átlátszó napelemek térhódítása még csak most indult, de úgy tűnik, hogy számos innovációt köszönhetünk majd neki. Például az előrejelzések szerint ezek a jövőben akár ablakok helyettesítésére is használhatóak lesznek. 

Az ablakokat felváltó üveges napelem csak a fény mintegy 0,5%-át tudja hasznosítani. Ez elsőre nem hangzik soknak, ám a technológiával elsősorban a hatalmas üveg irodaházakat akarják megreformálni, amelyek jelentős mennyiségű áram termelését tudnák biztosítani. Ha ez a korszerűsítés elterjedne, a felhőkarcolók nemcsak lenyűgöző városépítő elemek lennének, hanem önfenntartó komplexumok is.

Érvek és ellenérvek

Összességében azt mondhatjuk, hogy a különleges – színes vagy áttetsző panelek – jóval mutatósabbak és egyes esetekben praktikusabbak, mint a hagyományos társaik, azonban hatásfokban nem képesek legyűrni a már jól bevált társaikat. A legújabb trendeket érdemes ismerni, azonban a választás előtt mindenképp mérlegelni kell, hogy mi a fontos, az esztétikum vagy a lehető legmagasabb fokú hatékonyság.

Tudj meg több információt a napelem rendszerekről és azok telepítéséről, a Vertigo Group szakértőitől!