A mono- vagy a polikristályos napelem a nyerő?
Napelem blog

A mono- vagy a polikristályos napelem a nyerő?

Mindig vonzóbb valamiből többet kapni, mint csak egyet. Kristályból is. Munkánk során legalábbis ezt tapasztaljuk. Ha választani kell a mono- és a polikristályos napelem között, ügyfeleink döntő többsége – anélkül, hogy érdemi információkkal rendelkeznének a modulok jellemzőiről – a polikristályos fotovoltaikus rendszer mellett szeretnék letenni a voksukat. De vajon csak a név beugratós, vagy valóban mindig a több a jobb? Eláruljuk!

Első körben azonban ismerjük meg a két kristályos napelem legfőbb tulajdonságait, illetve azokat a sajátosságokat, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. 

Polikristályos napelem 

A panelek több cellából épülnek fel, amelyeket nemcsak egy, hanem több kristály alkotja. A kristályokat tömbbe állítják elő, majd többrétegű burokba helyezik. Az előállítás kevesebb időt és energiát vesz igénybe, így olcsóbb a gyártási költségük is, ezért kedvezőbb áron lehet hozzájuk jutni. Azt azonban tudni érdemes, hogy alacsonyabb teljesítmény érhető el velük, mint a monokristályos napelemekkel. Tehát a kedvezőbb beszerzési árral kisebb teljesítmény jár, és rövidebb a garanciaidő is.

Monokristályos napelem

A neve miatt a laikusok szemében mindig csak második napelemtípus esetében a szilícium egy tömbben dermed meg. Az anyagot az elektromos térben henger alakúra húzzák ki, majd az éleit levágják. Ennek a műveletnek az egyedi megoldása a nyolcszög alakú cellák kialakítása. Ez a típus a gyártási technológiáját tekintve valamennyivel drágább, viszont az egységteljesítménye nagyobb, mint a polikristályos napelemeké. Tehát költségesebb a monokristályos napelem, viszont ennek fejében nagyobb teljesítmény érhető el általa, ráadásul hosszabb garanciaidő mellett.

Elárultunk egy-két információt a kristályos napelemekről, de még mindig nem egyértelmű, hogy melyiket érdemes választani?

A szakemberek véleménye nem teljesen egyezik ebben a témában, így csak cégünk álláspontjáról tudunk beszámolni. Mi a garantált hatékonyság és megbízhatóság érdekében mindenképpen a monokristályos napelemet ajánljuk, épp ezért nem is dolgozunk csak ezzel a típussal. 

Meggyőződésünk, hogy a polikristályos rendszerek nem képesek azt a megbízható üzemelést szolgáltatni, amit szükségesnek vélünk. Persze folyamatos ellenőrzés mellett és a tűzvédelmi kapcsoló beépítésével javítható a több cellából felépülő rendszerek biztonsági szintje is, azonban még így sem kínálnak olyan stabil megoldást, amilyet mi ügyfeleinknek nyújtani szeretnénk. 

Munkánk során elsődlegesnek tekintjük, hogy megbízóinkat ne csak nyereséges energiatermeléssel lássuk el, hanem maximális biztonságban is tudjuk! Ebből az indíttatásból javasoljuk neked, hogy ha zöld energiatermelésre szeretnél átállni, saját és családod védelme érdekében maradj inkább a biztosabb egy kristálynál, hiába csalogatóbb a több!