A napelem, amely még a fény infravörös hullámhosszát is hasznosítani tudja
Napelem blog

A napelem, amely még a fény infravörös hullámhosszát is hasznosítani tudja

A hagyományos napelem rendszerek kora leáldozóban van? 

A korszerűsítéseknek köszönhetően egyre modernebb, nagyobb hatékonysággal bíró paneleket fejlesztenek ki. Korábban már szót ejtettünk a cellaoptimalizált, azaz okos napelemekről, most pedig a PERC technológiával ellátott rendszerekbe szeretnénk egy kis betekintést nyújtani. 

Mit kell tudni a PERC technológiáról?

A PERC egy betűszó, ami a Passivated Emitter and Rear Contact kifejezésből ered. 

A PERC technológiával készített napelemek, felépítésüket tekintve teljesen eltérnek a hagyományos panelektől. Esetükben a cellák hátlapjára egy dielektromos alumínium vezetőréteget visznek fel, ami a cellán áthaladó fény egy részét visszatükrözi, visszavezetve az áramtermelés folyamatába. Ezzel a technológiával a napelem hasznosítani tudja a fény infravörös hullámhosszát is. 

Mit tud még a PERC technológia?

A PERC technológiával egyidejűleg egy felületi reflexió-csökkentő réteget is alkalmaznak a panelen. A tükröződés-mentesítő bevonat alkalmazásának köszönhetően javul a napelem fényelnyelő képessége, még a kedvezőtlenebb fényviszonyok mellett is. A PERC technológiával ellátott panelek így a szórt fényben – napfelkeltekor, naplementekor, illetve felhős időben – is jobban teljesítenek, mint a hagyományos társaik. A teljesítménynövekedés nem elhanyagolható, hiszen akár 11%-kal is több áram termelődhet. 

A PERC technológia elméletben bármilyen szilícium cellával alkalmazható lenne, a gyakorlatban azonban jellemzően monokristályos napelemekben alkalmazzák. 

Nincs többé létjogosultsága a hagyományos paneleknek?

Fontos leszögezni: a PERC technológia egyelőre biztosan nem szorítja ki a piacról a hagyományos napelemeket. 

Bár valóban nagyobb hatékonysággal képes üzemelni a PERC napelem, ennek megvan az ára. A többlet beépül a költségekbe, így a piacon magasabb áron érhető el, mint a klasszikus panelek. 

A PERC technológia elterjedése csak fokozatosan várható, hiszen a gyártók csak komoly költségek árán tudják átállítani a cellákat gyártó gépsorokat. Így a teljes átállásra, a hagyományos napelemek elengedésére még sokat kell várnunk. 

De addig is, mi azt javasoljuk, ha csak teheted mindenképp a korszerű napelemek mellett tedd le a voksod, hogy a napban rejlő összes energiát hatékonyan tud felhasználni!