A napelem legfőbb ellensége: az árnyék. Védd meg tőle rendszered!
Napelem blog

A napelem legfőbb ellensége: az árnyék. Védd meg tőle rendszered!

A napelem telepítése során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a panelek árnyékmentes helyre kerüljenek, hiszen így hozhatjuk ki a lehető legtöbbet a rendszerből. Ennek fontosságát mutatja az is, hogy már egyetlen fa lombja is 30-40%-os visszaesést jelenthet a fotovoltaikus rendszer működésének hatékonyságában. 

Az árnyék hatására a napelem energia termelőből akár fogyasztóvá is válhat!

A klasszikus napelemek esetében a panelek sorba vannak fűzve, hogy az inverter számára megfelelő feszültségszint adódjon össze. 

A sorba kötöttség azonban jelentős technikai kötöttséget von magával, ugyanis bármilyen árnyék is zavarjon be, az a teljes cellasor működését visszafogja. Ráadásul az érintett cellasor az árnyék hatására elkezd melegedni, így nem áramtermelőként, hanem fogyasztóként kezd viselkedni. Ez értelemszerűen a teljes rendszer teljesítményére jelentős hatást gyakorol. 

Az alábbiakban szemléltetjük, hogy milyen árnyékot adó tényezőkkel kell számolni. 

Az árnyékolásból fakadó veszteségek minimalizálhatók!

A cellaoptimalizált, tehát okos napelemmel – amiről korábbi cikkünkben bővebben is beszámoltunk – ki lehet küszöbölni a sorbakötöttségből eredő hibákat. Az okos napelemek esetében már nem egyben vannak kezelve a panelek, hanem külön-külön, így az árnyékolásból adódó veszteségek már csak az adott részterületre koncentrálódnak. Ezt szemlélteti az alábbi ábra is. 



A Vertigo szereti az újdonságokat és a hatékonyságot, ezért emeltük a tétet! Nálunk már elérhetőek a félcellaoptimalizált napelempanelek is, melyekkel még hatékonyabban és pontosabban válik elérhetővé az energia előállítása.

Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy az árnyék hatására a cellaoptimalizált napelem is veszít teljesítményéből. A napelem telepítése és karbantartása során tehát az a legfontosabb, hogy az összes olyan tényezőt, amely – ha még akár csak rövid ideig is – csökkenti az áramtermelést, a lehető legrövidebb időn belül megszüntessük. 

Védd meg napelem rendszered az árnyéktól, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd a napból! Ha pedig még csak tervben van az, hogy napelemet telepítesz házad tetőszerkezetére, mindenképp olyan csapatot válassz, akik az összes befolyásoló tényezőre figyelmet fordítanak.