A napelem rendszer lelke: az inverter. Ismerd meg!
Napelem blog

A napelem rendszer lelke: az inverter. Ismerd meg!

Ha informálódtál már a napelem rendszerekkel kapcsolatban biztosan találkoztál már az inverterrel, hiszen napelemes rendszer nincs enélkül. Mindig felmerült benned a kérdés, hogy miért is van tulajdonképpen szükség az inverterre, mi a szerepe és miért olyan nagyon fontos? Most segítünk kicsit jobban megismerni a napelem rendszer lelkét, hogy mire a telepítésre kerül a sor, semmi ne érjen majd váratlanul.

Mi az inverter?

Az inverter az az eszköz, amely a napfénynek köszönhetően, a cellákon át beérkező egyenáramot, váltóárammá alakítja. Az inverterben lévő szenzorok folyamatosan figyelik az elektromos hálózatban megtalálható áramot, így megkülönböztethetünk okos és hagyományos invertereket. Az okos inverter képes felismerni azt, hogy melyik napelem milyen hatékonysággal működik, így lekapcsolja, vagy éppen üzembe helyezi azokat.

Hogyan működik az inverter?

Az inverter folyamatosan üzemkész állapotban felügyeli és vezérli a napelemek feszültségét, illetve a rendszer működését. Amint kellő mennyiségű sugárzás éri a paneleket, az inverter a szükséges feszültségű váltóárammá alakítja az egyenáramot. 

Mindeközben az inverter gyűjti és tárolja a termelési adatokat. Nem csupán megjeleníti őket a kijelzőn, de akár ki is nyerhetők belőle, akár okos eszközök segítségével is. Ez különösen akkor praktikus, ha az inverter nehezen megközelíthető helyen található, például tetőn vagy a padláson. 

A korszerű inverterek képesek optimalizálni a termelést. 

Többek között meg tudják oldani, hogy az árnyékolás miatt átmenetileg csak a kisebb teljesítményű napelemek hatásfoka csökkenjen. Tehát a rendszer nem alkalmazkodik az árnyékolt napelemhez, így a rendszer összességében több áramot képes termelni. 

Az inverterek kiválasztása során mindenképp kérjük ki egy megbízható szakember vagy vállalkozás tanácsát, hogy semmiképp ne lőjünk mellé!