A napelem szereti a tisztaságot. Járj a kedvében, és te is jól jársz!
Napelem blog

A napelem szereti a tisztaságot. Járj a kedvében, és te is jól jársz!

A napelemek nem kedvelik a piszkot, a zavaró elemeket, amelyek beborítják felületüket, ugyanis a szennyeződések lecsökkenthetik működési hatékonyságukat. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden szombati takarítás alkalmával elő kell kapni a legnagyobb létrát és neki kell esni a napelemeknek is. A fotovoltaikus rendszer karbantartásáról azonban semmiképp sem szabad megfeledkezni. 

Az eső a napelem jó barátja!

Magyarországon a változó időjárásnak köszönhetően a modulok nem igényelnek rendszeres tisztítást, ugyanis a természet csapadék formájában elvégzi helyettünk a piszkos munkát. Egy-két évente viszont érdemes egy alapos fürdetést beiktatni, hogy az esetlegesen felgyülemlett kosztól megszabadítsuk a rendszert. 

Miért fontos a napelem rendszer tisztítása?

A napelemek a sugárzó napsütés mellett bizony ki vannak téve az esőnek, hónak, fagynak, szélnek, az időjárás összes viszontagságának. Ezek pedig a panelek fénybefogadó képességére, végső soron teljesítményére negatív hatással bírnak. 

A nagy mennyiségben szálló por rárakódik a napelem felületére, és már kész is a szennyeződés. Ugyanilyen, ha nem nagyobb problémát okozhatnak a szélviharok, amelyek következtében a panelek sarkaiban falevélhalmok gyűlhetnek össze. Ezek méretüktől és elhelyezkedésüktől függően, akár gátolhatják is egy-egy napelemcella működését. A felhalmozódó madárürülék szintén hasonló galibát okozhat. 

Arányaiban azt mondhatjuk, hogy a megfelelő időközönként elvégzett napelem takarítás hiányában akár 1-5%-os teljesítménycsökkenéssel is számolhatunk. 

 

Miként tisztítsuk meg a paneleket?

Az első és legfontosabb tanács: mindig tájékozódjunk afelől, hogy a gyártók milyen eszközöket, megoldásokat javasolnak a napelemek tisztításához. Csak az alapos informálódás után vágjunk bele a munkálatokba! 

Azt azonban bátran kijelenthetjük legyen szó bármely napelemtípusról is –, a cellák felületét erősen maró hatású vagy folyékony mosószerrel, karcolásra hajlamos kefével, illetve nagynyomású mosóval tisztítani tilos. 

A napelem panelek rendkívül érzékenyek, így csak puha anyaggal, csapvízzel, illetve a gyártó által ajánlott tisztítószerekkel lehet tisztítani. Makacsabb szennyeződések esetén javasolt szakemberhez fordulni, aki kefés-vizes tisztítással elvégzi a folyamatot.

Tartsd te is karban napelem rendszered, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd a napból!