Egyedi tetőszerkezetre napelem? Lehetséges!
Napelem blog

Egyedi tetőszerkezetre napelem? Lehetséges!

A napelemes rendszerek iránt érdeklődők többségében az első kérdésként az merül fel, hogy a tetőszerkezet vajon alkalmas-e arra, hogy napelem kerüljön fel rá. Megnyugtatnánk őket: a legtöbb esetben a szakértőktől kapott válasz pozitív. Amennyiben a tető állapotával nincsenek problémák, legyen szó bármilyen érdekes kialakítású szerkezetről is, a napelem telepítése nagy valószínűséggel nem lehetetlen!

Legalábbis a Vertigo Group tapasztalt, szakavatott szakembereinek biztosan nem!

Többször kerestek meg már bennünket olyan ügyfelek, akiket a tető érdekes kialakítása miatt több napelem rendszer telepítésével foglalkozó cég is visszautasított. Ezekben az esetekben bár valóban több fejtörést okozott a rendszer megtervezése, mivel mi szeretjük a kihívásokat, vállaltuk a munkákat!

Melyek a hagyományos tetőtípusok?

Magyarországon a leggyakoribb a sátortető és a nyeregtető. Ezek teljesen ideálisak a fotovoltaikus rendszerek telepítéséhez, így esetükben egyáltalán nem kell aggódni amiatt, hogy nem lesz hova telepíteni a paneleket. Mindezek mellett az egyre népszerűbb lapostető is tökéletes a napelemek telepítése szempontjából. De persze ha nagyobb garázs, épület, fedett kocsibeálló áll az udvaron, az is megfelelő felületet biztosíthat. A legtöbb háztatartás esetében 30-40 nm tetőfelület már elegendő lehet az áramfogyasztás fedezéséhez. 

Mit kell tudni az egyedi tetőszerkezetekre való telepítésről?

A mediterrán vagy minimalista stílusba tartozó épületek komolyabb kihívást jelentenek. A mediterrán épületeknél a túlzott tagolás miatt nehéz elegendő egybefüggő területet találni, míg a minimalista házaknál a tető dőlésszöge okozhat gondot. De az erkélyekkel, illetve a tetőtéri ablakokkal ellátott házak is gyakran külön tervezést igényelnek. 

Egy jó szakember viszont szinte minden esetben képes rátalálni arra a telepítési típusra, ami a lehető leggazdaságosabb megoldást nyújtja. A precíz tervezés alapja az ingatlan pontos, személyes felmérése. 

A legfontosabb: ne add fel a zöld energiára való átállást már azelőtt, hogy egy szakember véleményét kikérted volna! 

Lépj velünk kapcsolatba, és ingyenes felmérésünk keretében megtudhatod, hogy tetőszerkezeted alkalmas-e a napelem rendszer telepítéséhez!