Hihetetlen! Már átlátszó napelemek is lehetnek az ablakok helyén
Napelem blog

Hihetetlen! Már átlátszó napelemek is lehetnek az ablakok helyén

Az átlátszó napelemek a tiszta energia forradalmának új korszakát nyithatják meg! Ez a találmány egy csettintésre valódi energiaszolgáltatókká varázsolhatja az energiára amúgy is igényes nagyvárosokat.

De vajon valóban beválhat az innováció?

Nézzük meg, hogy pontosan mégis miről van szó!


Az átlátszó napelem egy olyan új technológia, amely összegyűjti és használja a fényenergiát, függetlenül a napfény beesési szögétől. A kutatók már több ilyen eszközzel is kísérleteznek, de ezek többsége egyelőre inkább átlátszó szoláris-koncentrátorként működik, ami azt jelenti, hogy meghatározott, szabad szemmel nem látható UV-és infravörös fényhullámhosszakat nyelnek el, és alakítanak át olyan energiává, ami képes áramot termelni.

Ezt a technológiát fotovoltaikus üvegnek is nevezik. Gyakorlatilag minden típusú napelem ezt a jelenséget aknázza ki. A napelemek közvetlenül villamos egyenáramot termelnek a napsugárzásból.




Melyek az innováció előnyei? 


Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy egy hiánypótló találmányról beszélünk.
A mai világban mindenhol megtalálható az üveg, a telefonoktól kezdve a felhőkarcolókig. Becslések szerint az Egyesült Államokban 5-7 milliárd négyzetméternyi üvegfelület található. Hatalmas mennyiségű villamosenergia keletkezhetne, ha 100%-osan ki tudnánk használni ezt az új találmányt!

Ráadásul a hagyományos napelemek telepítése nagy helyigényű, ezért sok városban nem is lehetséges. Az átlátszó napelemek viszont pont itt jöhetnek szóba, megnyitva az utat a zéró energiaigényű épületek előtt.

Azonban akad még néhány akadály a találmány útjában, amit a tudósoknak mihamarabb meg kell oldaniuk: jelentősen növelni kell az átlátszó napelem hatékonyságát, mivel minél átlátszóbb a panel, annál kevésbé hatékony. Ezért van az, hogy az átlátszó panelek most még nem helyettesíthetik egy az egyben a hagyományos napelemeket. De szívből reméljük, hogy ez az új technológia hamarosan segíthet az emberiségnek gyorsabban eljutni egy fenntarthatóbb, zöldebb jövő felé.