Hogyan teszteld le a napelemes cégek megbízhatóságát?
Napelem blog

Hogyan teszteld le a napelemes cégek megbízhatóságát?

Erős érvek és ellenérvek, rengeteg morfondírozás és mérlegelés után végre megszületett a döntés, hogy a megújuló energia felhasználása mellett kötelezed el magad és napelem rendszer tulajdonossá válsz? Ne gondold, hogy innen már könnyű dolgod lesz! Csak most jön a neheze. 

A napelempiacon tevékenykedő több száz szereplő között meg kell találnod azt az egyet, aki színvonalas termékekkel, professzionális munkát végez, méghozzá megbízhatóan. 

A legtöbben persze abban bíznak, hogy a szomszéd, az ismerős, a barát által ajánlott csapattal biztosan nem lehet mellélőni. De belegondoltál már abba, hogy a laikus ismerősök vajon milyen alapon ajánlják azt a bizonyos gárdát? Kedvesek, viccesek, jó fejek voltak a telepítés során? Az, hogy egyszer minden gond nélkül ment, még nem garancia arra, hogy nálad is profi munkát végeznek majd. 

Hogy biztosan ne járj pórul, adunk néhány kapaszkodót, amely segíthet abban, hogy megtaláld azt a napelempanelek telepítésével foglalkozó brigádot, akik valóban a szakma legjobbjai. Nézzünk is négy szempontot, hogy mire érdemes figyelned!

  1. Személyre szabott rendszerdiagnosztika

Mielőtt a beruházás megtörténik, mindenképp meg kell győződni arról, hogy a napelem rendszer a megfelelő hatékonysággal képes működni majd. Ehhez teljes és hiteles rendszerdiagnosztikára van szükség, amely kifejezetten az adott épületre és annak környezetére érvényes. Többek között egy szakavatott csapat az ingatlanhoz legközelebb eső időjárásjelző állomás tíz évre visszamenő adataival – nem pedig az országos adatokkal – dolgozva kap stabil képet a fotovoltaikus rendszer valós termelési szintjéről. Mindenképp kérdezz rá a cégeknél, hogy milyen adatokkal számolnak, mielőtt leteszed a voksod az egyik mellett. 

  1. Referenciák

A professzionális telepítőcsapatok rengeteg megkeresést kapnak, épp ezért számos referenciát tudnak felmutatni. Járj utána, hogy az általad szimpatikusnak vélt cég milyen munkákat, rendszereket hagyott maga után. Az online világában ma már nem nehéz eredményesen kutakodni. 

  1. Helyszíni felmérés

Néhány fotó és adat után már meg is születtek mind a tervek, mind az árajánlat? Itt valami nagyon nincs rendben. Olyan szakembereket válassz, akiknél nem kérdéses, hogy már a megállapodás előtt kimennek a helyszínre és csak alapos felmérés után beszélnek konkrét tényekről és mérnöki tervezés után állnak elő az árajánlattal. 

  1. Színvonalas termékminőség 

A napelem modulok több évtizeden keresztül ki vannak téve a legszélsőségesebb időjárási tényezőknek. Épp ezért elengedhetetlen, hogy olyan csapattal kerülj kapcsolatba, akik kizárólag olyan napelemekkel dolgoznak, amelyek nemzetközi tanúsítványokkal rendelkeznek, és a szélsőséges teszteléseken is kiváló eredménnyel bizonyították a megfelelő működést. 

Figyelj a fenti szempontokra a választás során és találd meg a legmegbízhatóbb céget, hogy számodra is nyereséges és megbízható legyen a zöld energia felhasználása!