Jégeső vs. napelem – ki nyerhet a végén?
Napelem blog

Jégeső vs. napelem – ki nyerhet a végén?

Amint elkezd gondolkodni valaki a napelem rendszer telepítésén, az első kérdések között garantáltan felmerül: „és mi lesz a jégesővel?”. Ha tíz érdeklődőből legalább nyolc nem teszi fel a kérdést a jégeső és a napelem kritikus kapcsolatáról, akkor egy sem. Célunk, hogy a jogosan kérdőjeleket generáló témakörre végre választ adjunk. Nézzük is, hogy a jég és a panel összecsapásából ki jöhet ki győztesen!

A kételyek abszolút érthetők!

A napelemek döntő többsége a tetőszerkezetre kerül, így a szélviharnak, esőnek, havazásnak és jégesőnek egyaránt ki vannak téve. A több évtizedes harc az időjárás viszontagságaival nem meglepő, hogy mindenkiben kételyeket vet fel. A sokszor hangoztatott Murphy törvénye valóban olykor igaznak bizonyul, ezért fontos a garancia, ami akár ki is terjeszthető. Fontos leszögezni azonban, hogy ez nem azt jelenti, hogy a jégeső diadalt arat a napelempanelek fölött. 

A napelem nem adja egykönnyen magát!

A napelemek ellenálló képességét úgy lehet a legjobban szemléltetni, ha a tetőtéri ablakokhoz hasonlítjuk azokat. Gondoljunk csak bele: az ablakok gond nélkül elviselnek egy egyszerű jégesőt. Akkor az edzett panel miért is esne áldozatul a jégnek? 

Kifejezetten ritka jelenség a jégeső okozta kár, legalábbis a napelemek vonatkozásában. A strapabíró, edzett üveg nem törik egykönnyen, egy kis jég nem fog ki rajta. De az időjárás egyéb viszontagságaitól sem kell tartani. Ezt bizonyítja az alábbi videó is.

Az eső meg sem kottyan a rendszernek, sőt jót tesz neki, hiszen letisztítja a felületét. A stabil rögzítés miatt a szél nem képes kárt tenni benne, dőlésszögének köszönhetően pedig a hó lecsúszik róla. 

Az összecsapásból egyértelműen a napelem jön ki győztesen!

Ha lenulláznád villanyszámládat egy napelem rendszerrel, semmiképp ne a jégesőtől való félelem tartson vissza!