Különleges helyek, ahová telepíthető napelem rendszer, és ahová nem…
Napelem blog

Különleges helyek, ahová telepíthető napelem rendszer, és ahová nem…

Mindenhová napelemet! Egyre inkább ez a szemlélet terjed, hiszen bármerre járunk, szinte már mindenhol napelempanelekkel találjuk szembe magunkat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi kép, amelyet hazánk egyik apró szegletében, az út mentén készítettünk. 

Természetesen a fára felhelyezett napelemet nem követendő példaként hoztuk! Az ötletgazda bár vitathatatlanul rendkívül kreatív volt, hiszen a különleges megoldással megkímélte magát a tartószerkezet beszerzésétől, ám a megfontoltság biztosan nem az erőssége. A fára felszerelt napelempanel ugyanis tűzveszélyes, bármikor lángra lobbanhat, ami akár a teljes település vesztét is okozhatja (láttunk már erre példát).

De persze a különleges helyen, formában elhelyezett, futurisztikus napelem rendszerre számos jó példát is hozhatunk, amelyek elterjedése akár megreformálhatja a fotovoltaikus rendszerek telepítésével kapcsolatos gondolkodást. 

Nézzünk is erre néhány példát!

Korlát napelemből

Igen, jól látod a napelemből bizony korlát is készíthető. A nyugat-európai sztrádákon kocsikázva jó eséllyel találhatod szembe magad olyan út menti korlátokkal, amelyek a nap energiáját hasznosítják. Ez helykihasználás szempontjából is kifejezetten jó döntés lehet. 

De persze nemcsak az utakon, hanem a magánházakban is találni effajta különleges megoldásokat. Az alábbi képet az egyik kollégánk készítette. Ausztriában egy csendes kis városkában ilyen kreatívan oldották meg a terasz korlátjának kérdését. 

Napelem a járdában

A napelemen már járhatunk is! Ma már olyan járdába építhető napelemek is vannak, amelyek nem csak tiszta energiatermelésük miatt védik a környezetet, hanem azáltal is, hogy gyártásuk során jelentős mértékben használnak hulladékból feldolgozott, újrahasznosított műanyagot, így alkalmazásuk többszörösen környezetvédő. 

Az alábbi kép a horvátországi Zadar városában készült a Nap köszöntése alkotásról, amely szintén járdába épített napelemekből áll. 

Napelemes lámpa

Talán hazánkban a napelemes utcalámpa a leggyakoribb látvány a felsorolt különleges megoldások közül. Ez egy rendkívül biztonságos és okos alternatívája a hagyományos közvilágításnak. Reméljük a jövőben egyre több ilyen lámpát látunk majd!

Napelemes pad

A jövő padját látod. Minden apró helyet ki lehet használni azért, hogy a napból nyert zöld energiával minél több hagyományos energiatermeléstől kíméljük meg a Földünket. 

Terasz napelemtetővel

A napelem rendszer telepítésével két legyet üthetsz egy csapásra, amennyiben a modulokkal helyettesíted a terasz tetőszerkezetét. Hiszen nem kell külön költened a tető létrehozására és a fotovoltaikus rendszerre. Helyette lesz egy olyan vagány teraszod, amely még áramot is termel. 

Neked melyik különleges napelem telepítési mód jött be a legjobban? Az elsőt nem ér mondani! ☺