Láss végre tisztán! Ismerj meg 3 tévhitet a napelem rendszerekről!
Napelem blog

Láss végre tisztán! Ismerj meg 3 tévhitet a napelem rendszerekről!

A napelemekkel kapcsolatban rengeteg téveszme terjeng, amelyek miatt sokan inkább úgy döntenek, hogy bele se vágnak otthonuk korszerűsítésébe, környezettudatosabbá tételébe. Mi most összeszedtük a három leggyakrabban elpufogtatott alaptalan állítást és megcáfoljuk ezeket, illetve bemutatjuk a valóságot. 

1. A napelem csak a dúsgazdagok számára elérhető!

A napelemek több kategóriában érhetők el, tehát nem csak méregdrágán szerezheted be őket. A Vertigo Group állandó raktárkészletében mindig van 5-6 típus, amiből választani lehet. Inverterekből a legdinamikusabban fejlődő SolarEdge, valamint az árérzékenyebb beruházóknak szánt GoodWe termékeit is forgalmazzuk, hogy mindenki megtalálja azt, amelyik a pénztárcájához illeszkedik.

De azok számára is van lehetőség a környezetbarát energiatermelésre, akiknek nincs elegendő megtakarítása, ugyanis a napelemek telepítését időről időre az állam is támogatja. Jelenleg a legjobb feltételekkel elérhető pályázat az, amely által 100%-ban vissza nem térítendő támogatás nyerhető, méghozzá önerő nélkül. A pályázatról korábbi cikkünkben részletesebben is beszámoltunk!

2. A napelem csak verőfényes napsütésben működik!

Való igaz, hogy a napelemek a fény hatására termelik a villamos energiát, minél több fény vetül a panelekre, annál több energiát képesek létrehozni. Az azonban nem igaz, hogy a napelemnek csak szikrázó napsütésben vehetjük hasznát. A panelek pirkadattól alkonyatig, felhős, hideg, téli időben is termelik az áramot. Értelemszerűen ekkor kevesebbet, mint egy forró nyári napon, de mindenképp fontos leszögezni, hogy a rendszerek az év összes napján állítanak elő villamos energiát. 

3. A napelem csak hosszú évtizedek után, vagy soha nem térül meg!

Nem jelenthetjük ki, hogy van egy általánosan érvényes megtérülési idő, hiszen minden cég által kivitelezett, illetve minden elvégzett projekt esetében más-más számokkal kell kalkulálni. Azt viszont biztosra állíthatjuk, hogy az általunk megtervezett és telepített napelem rendszerek 8-10 éven belül garantáltan megtérülnek. A tervezés során minden meghatározó tényezőt figyelembe veszünk például a tájolást, a dőlésszöget, a környezeti tényezőket és mérnökeink ezek figyelembevételével dolgozzák ki a teljes rendszerdiagnosztikát. 

Mondj végre búcsút a tévhiteknek! Támaszkodj valós tényekre és úgy hozd meg a lehető legjobb döntéseket a napelem rendszer telepítésével kapcsolatban!