Milyennek kell lennie a tetőnek, hogy napelemet telepíthessünk rá?
Napelem blog

Milyennek kell lennie a tetőnek, hogy napelemet telepíthessünk rá?

A napelemek népszerűsége töretlen, sőt az elérhető kedvezményes finanszírozási formáknak, tehát a pályázatoknak, támogatásoknak köszönhetően egyre többen döntenek úgy, hogy átállnak a zöld energiára. Így bár a kivitelezéshez szükséges anyagi fedezet előteremtése könnyebbé vált, még mindig akad egy jelentős akadály, ami pillanatokon belül keresztülhúzhatja a terveket. 

A leggyakoribb akadályozó tényező az érintett ingatlan tetőszerkezetének állapota, fajtája, illetve elhelyezkedése. 

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, ma már rendkívül különleges helyekre is telepíthető napelem, a lakosság számára viszont egyértelműen még mindig a rendszer tetőre telepítése a legkézenfekvőbb megoldás. 

Azt viszont sokan nem tudják, hogy nem minden tető alkalmas a napelem rendszer telepítéséhez. Épp ezért a kivitelezés megkezdése előtt mindenképp fel kell mérni, hogy a tetőszerkezet statikailag milyen állapotban van természetesen egy profi csapat a felmérés során ezt kérés nélkül is elvégzi. De persze jó, ha te is tisztában vagy azzal, hogy mire kell figyelni, nehogy egy dilettáns „szakemberbe” akadj. 

Nem mindegy, hogy milyen a tetőfedés!

A telepíthetőségre befolyással bír a tető anyaga is. Manapság már szerelnek napelem paneleket égetett cserépre, betoncserépre, zsindelyre, fémlemezre, illetve lapostetőre is. Továbbá kiemelhető még a palatetőre való napelem telepítés is, amit az országban kevesen vállalnak be, viszont a Vertigo Group csapata jelentős gyakorlattal rendelkezik, mind a trapéz-, mind a hullámpalára való telepítésben is. 

A tetőszerkezet kora és állapota is sokat nyom a latba!

A napelempanel négyzetméterenként átlagosan 13 kg körüli súlyt helyez a tetőre. A tetőfelületi igény a hazai átlagos napelemes rendszereknél nagyjából 17-20 négyzetméter közé tehető. Tehát a tetőszerkezetnek kb. 250 kg plusz súlyt kell kibírnia, ami a szerkezettel együtt megközelítőleg 280 kg-ra tehető. Persze a súlyt befolyásolja a felhasznált alapanyagok minősége is. Ezt a terhelést egy elöregedett tetőszerkezet egyszerűen nem bírja el. Csak olyan tetőre telepíthető napelem rendszer, amelynek élettartama legalább még 25-30 évig garantálható. 

A tetőnek bizonyos méretbeli paraméterekkel is rendelkeznie kell!

Egy lakossági ügyfélnek átlagosan 10-16 táblából álló napelemes rendszerre van szüksége, amelyhez 17-28 négyzetméter tetőfelületre van szükség. 


A tető tájolására, dőlésszögére, környezetére is figyelni kell!

Az ideális tető tájolása déli, a dőlésszöge pedig 30-35 fokos. Ezek a feltételek értelemszerűen csak a legritkább esetben állnak fenn, viszont a dőlésszögön még lehet javítani a tartószerkezet állításával. A napelemes rendszer teljesítményére természetesen a tető árnyékoltsága is befolyással bír. Ha a lehető legtöbbet ki szeretnéd hozni a rendszerből amennyiben lehetőséged van rá az árnyékoló elemeket, például a fákat érdemes megmetszeni, hogy az ágak ne lógjanak a panelek fölé. 

Menj biztosra, válassz olyan telepítő csapatot, amely minden egyes szempontot figyelembe véve tervezi meg, majd telepíti a fotovoltaikus rendszert. 

A Vertigo Group-nál mi minden munkánkat alapos helyszíni felméréssel indítjuk, hogy megbizonyosodjunk a projekt megvalósíthatóságáról. Ügyfeleinknek minden esetben díjmentes felmérést biztosítunk!