Mitől olyan eszes az okos napelem?
Napelem blog

Mitől olyan eszes az okos napelem?

Manapság már minden okos: a telefon, a lakás, a csillár, az óra, sőt már a mérőszalag is. Jó hír, hogy a napelem sem maradt buta! A korszerűsítéseknek köszönhetően a fotovoltaikus rendszerek is elérhetők már smart verzióban. 

De, hogy ne csak az eszközeink legyenek agyafúrtak, hanem mi is, ismerjük meg kicsit jobban a smart napelemek legfőbb tulajdonságait. 

Mivel tud többet az okos napelem a hagyományosnál?

Egy hagyományos napelem rendszer esetében a panelek sorba vannak összefűzve. Erre azért van szükség, hogy az inverter számára megfelelő feszültségszint adódjon össze. 

A sorba kötöttség azonban nagy technikai kötöttséget is jelent, ugyanis bármilyen szennyeződés vagy árnyék is zavar be, az visszafogja a teljes cellasor működését. Ráadásul a piszokkal vagy árnyékkal érintett cellasor elkezd melegedni, és nem áramtermelőként, hanem fogyasztóként kezd viselkedni, ami jelentős hatást gyakorol az egész rendszer teljesítményére. 

Tehát a hagyományos napelemeknél a leggyengébb láncszem határozza meg a teljes rendszer működési hatékonyságát. 

Ennek a problémának a kiküszöbölésére hozták létre az okos, azaz cellaoptimalizált napelemeket. A teljesítményoptimalizálókkal ki lehet küszöbölni a sorbakötöttségből eredő hibákat. Ezen rendszerek nagy előnye, hogy már nem egyben vannak kezelve a panelek, hanem külön-külön, így a szennyeződésből vagy árnyékolásból adódó veszteségek már csak az adott részterületre koncentrálódnak. 

Az okos napelemek tehát egymástól függetlenek, ráadásul a napelemen belül a három cellasor sem kapcsolódik össze. Mindegyik részegység a maximumot tudja nyújtani, így képes a rendszer a lehető legnagyobb hatékonyság mellett üzemelni. 

Az okos napelem a nyerő választás!

Mi megbízóink számára kiemelten javasoljuk az okos napelemek használatát, mivel ezekkel jelentősen nagyobb teljesítmény érhető el, mint buta társaikkal. A szennyeződések, illetve a panelek árnyék alá kerülése olykor elkerülhetetlen, így hatalmas előny, ha ebben az esetben nem az egész panelt vagy cellasort kapcsolja le a rendszer, hanem cellánként külön kezelve szabályozza a működésüket. Az okos napelemekkel elkerülhető a túlforrósodás is, ami akár még tűzesethez is vezethet. 

Válassz okos napelemet és válassz okos kivitelezőt! Válaszd a Vertigot!