Napelem vagy napkollektor – miben különböznek egymástól?
Napelem blog

Napelem vagy napkollektor – miben különböznek egymástól?

Napelem és napkollektor – két különböző technológia, mégis sokan összekeverik őket. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, melyekkel érdemes tisztában lenni, ugyanis ezek befolyással bírnak a megtérülési időre is. Cikkünkben összehasonlítottuk őket, hogy a vásárlás során garantáltan az igényekhez passzoló technológiára essen a választás. 

Mit kell tudni a napelemről?

A rendszer a napsütést elektromos energia formájában hasznosítja. A napelem bármely elektromos eszköz által felhasználható áramot tud előállítani. 

A fotovoltaikus rendszer nagy előnye, hogy alacsony a meghibásodásának az esélye, kicsi a karbantartási költsége, illetve minden elektromos fogyasztó működtethető vele. Hátránya viszont, hogy hatásfoka korlátozott, így több panelre van szükség, amelyek nagyobb felületet foglalnak el.

Mit kell tudni a napkollektorról?

A nap energiáját hő formájában hasznosítja. A nap felmelegíti a kollektorban lévő folyadékot, amit egy hőszigetelt tartályban tárol, szükség esetén pedig felhasznál.

A napkollektor nagy előnye, hogy magas hatásfokkal képes működni, illetve viszonylag kicsi helyigényű. Hátránya viszont, hogy mozgó alkatrészeket is tartalmaz, ezért nagy a meghibásodás esélye. Kiépítése bonyolult, a gyakori karbantartása pedig jelentős összegeket követelhet meg. 

Napelem vagy napkollektor?

Mind a napelem, mind a napkollektor a nap energiáját hasznosítja, mégis jelentős különbségek vannak a két technológia között. A napelem áramot állít elő, a napkollektor viszont folyadékot melegít fel, amit csak fűtéshez, fürdéshez és főzéshez lehet használni. 

A napkollektor esetében nem szabad elhanyagolni a két-három évente esedékes karbantartást (ellenőrizni kell a folyadék PH értékét és be kell állítani a nyomást). A napelem nem igényel hasonló karbantartást, legfeljebb időnként meg lehet tisztítani

A két technológia közül természetesen nem muszáj választani, hiszen akár egyszerre mindkettőt is igénybe lehet venni. Amennyiben csak az egyiket szeretnénk kiválasztani, mindenképp mérlegeljük, hogy hosszú távon anyagilag melyik technológiával járhatunk jobban. 

Amennyiben szakértők véleményére is kíváncsi vagy, a Vertigo csapatára számíthatsz! →