Új találmány: a napelem, amely éjjel is termeli az áramot
Napelem blog

Új találmány: a napelem, amely éjjel is termeli az áramot

A Stanford Egyetem mérnök csapata olyan napelemet fejlesztett, ami nem csupán nappal, hanem éjszaka is folyamatosan képes áramot termelni.

Nem ez az első alkalom, hogy éjszaka működő napelemet igyekeznek tervezni az amerikai kutatók. Tavaly a Kaliforniai Egyetem munkatársai hoztak létre egy olyan napelemet, amelyik ideális éjszakai feltételek mellett akár 50 wattot is képes generálni, tehát körülbelül negyedannyit, mint egy hagyományos napelem nappali teljesítménye. Természetesen, hogy ezt az értéket elérjék felhőtlen égboltnak és teliholdnak vagy még gömbölyödő holdnak kell lennie.

Hogyan működik ez a különleges napelem?

Az eszköz egy termoelektromos generátor, amely a napelem és a közvetlen környezetében lévő levegő hőmérsékletének csekély különbségéből keletkező elektromos feszültséget is képes árammá alakítani. A tanulmány szerint ez a módszer éjszaka is képes készenléti üzemmódban tartani a fényforrásokat, és árammal láthatja el a hálózaton kívüli és a minihálózatokba kapcsolt készülékeket. A minihálózatokat olyankor használják, amikor egy területen túl kevesen vagy túl messze laknak ahhoz, hogy bekapcsolják őket a fő áramhálózatba. Ezzel az új találmánnyal számos ember és család életét könnyítenék meg.



Hiánypótló találmányról van szó!

Ezek a technológiák nagyon hasznosak lehetnek a jövőben például a téli időszakokban vagy olyan térségekben, ahol kevés a napsütéses órák száma. Tehát éppen olyankor, amikor megnövekszik a fűtés és a világítás iránti igény és így az energiafogyasztás.

Az utóbbi években világszerte egyre nő a megújuló energiaforrások, köztük a napenergia iránti kereslet – valószínűleg ez a jövőben csak tovább fog növekedni, az egyre emelkedő energiaárak miatt. Ezzel párhuzamosan a napenergia előállításának költsége is megfizethetőbbé vált, a napelemparkok száma növekszik, a megújuló energiaforrások ipara pedig folyamatosan bővül.

Az Európai Unióban szintén folyamatosan bővítik a megújuló energiaforrások arányát: míg 2004-ben a bruttó végső energiafogyasztás 9,6 százalékát, 2020-ban 22,1 százalékát fedezték tiszta energiából. Ez azonban nem egyenlően oszlik meg a tagállamok között: míg az arány 2020-ban Izlandon 83,7 százalék, Norvégiában 77,4 százalék volt, Magyarországon mindössze 13,9 százalék.